در این نوشتار به آموزش اجرای رنگ پلاستیک و اکریلیک و ارایه نکات کاربردی خواهیم پرداخت.
قبل از اجرای رنگ باید نسبت به آماده سازی زیر کار اقدام کنیم . با توجه به جنس زیر کار از عملیات مناسب استفاده مینماییم.
اولین نکته در زیرسازی برطرف نمودن ناهمواریها و برجستگیهای کوچک و یا پوسته شدن رنگهای قبلی روی سطح می باشد .که با کشیدن لیسه بر روی کار یا سنباده زدن نسبت به رفع عیب اقدام مینماییم. البته در تراشیدن رنگهای قبلی نیاز نیست نقاطی که رنگ به دیوار چسبیده و پوسته نشده را از دیوار جدا کنیم. و سنباده زدن همان رنگهای پوسته شده کفایت می نماید.
در صورتیکه نیاز به اجرای بتونه باشد طبق دستور العمل توضیح داده شده در ساخت و اجرای بتونه اقدام مینماییم.
پس از اطمینان از خشک بودن سطح . عملیات اجرای رنگ را آغاز می نماییم.
البته توجه دمای مناسب و رطوبت محل رنگ آمیزی هم بسیار مهم است . بهتر است رنگ آمیزی در دمای 10 تا 25 درجه سانتیگراد. و با رطوبت حدود 5 تا 65 درصد اعمال گردد.
اگر سطح کار خام می باشد و تا کنون رنگ نشده است. قبل از اجرای رنگ اقدام به اجرای پرایمر می نماییم. هر چند تجربه ثابت کرده بر روی دیوار های رنگ شده نیز اجرای پرایمر به کیفیت کار نهایی کمک شایانی می نماید.
از جمله خواص و کاربردهای پرایمر در آموزش اجرای رنگ می توان به نکات زیر اشاره کرد:
بر طرف نمودن گرد و خاک سطح و اتصال مناسب رنگ به دیوار. ( اگر سطح کثیف و غبار گرفته باشد رنگ به دیوار نمیچسبد و به مرور زمان پوسته میشود)
اشباع مناسب زیر کار و یکنواخت شدن رنگ بر روی آن ( گاها پس از اجرای رنگ مشاهده می کنیم که رد قلم بر روی کار باقیمانده و یا کار به اصلاح سایه می زند – مخصوصا در دیوارهایی که قبلا با رنگ بی کیفیت رنگ آمیزی شده بودند- و یا در اجرای رنگ های تیره بر روی سطح لکه های روشنی مشاهده میکنیم ، که همه این عیوب با اجرای پرایمر قبل از رنگ آمیزی برطرف می گردد).
1- کاهش مصرف رنگ
2- تثبیت سطح زیر کار
3- قلم کشیدن و اجرای غلطک بسیار روان تر بر روی کار
4- چسبندگی بسیار محکم رنگ به دیوار. ( به عبارت ساده می توان گفت پرایمر مانند پیچ و روپلاک عمل کرده. و به دلیل رقیق بودن و نفوذ پذیری بسیار بالاتر نسبت به رنگ بهتر به عمق دیوار نفوذ میکند.)
البته دو نوع پرایمر غلیظ و رقیق عرضه میشود که پرایمر رقیق به دلیل نفوذ پذیری بهتر و عدم ایجاد لایه بر روی دیوار مناسب تر می باشد.
اجرای پرایمر بسیار آسان است و یکبار اجرای آن کافی است. مگر در مواردی که سطح زیر کار بسیار جاذب بوده و یا از کیفیت بسیار پایینی برخوردار باشد که باید دو بار پرایمر به فاصله یک روز استفاده نمود.
پس از اجرای پرایمر یک روز صبر میکنیم تا دیوار کاملا خشک گردد .( صورت نیاز به موارد بیشتر به صفحه مراجعه گردد.)
ادامه مطلب آموزش اجرای رنگ :
سپس نسبت به رقیق کردن رنگ با نسبت معینی از آب تمیز و شفاف با دمای مناسب اقدام مینماییم. بهتر است آب به آرامی و در حین هم زدن دورانی رنگ به آن اضافه گردد. عمل هم زدن رنگ را میتوان با تکه ای چوب تمیز و یا رنگ هم زن آماده و یا استفاده از دریل و پروانه هم زن انجام داد.
رنگ باید به اندازه ای رقیق شود که هنگامیکه آن را از ظرف بیرون می آوریم به صورت یکنواخت و ملایم سرازیر شود و در اصطلاح نه چکه کند و نه غلیظ بوده و اصلا سرازیر نشود.
اگر رنگ غلیظ باشد پس از اجرا بر روی سطح حالت پوست پرتغالی به خود گرفته و یا چروک میشود و اگر رقیق باشد در اصلاح شره میکند .
سپس با ابزار مناسب مثل قلم مو ، غلطک و یا پیستوله رنگ پاش اقدام به رنگ آمیزی مینماییم.
بهتر است حداق 2 بار سطح کار با فاصله حدود یک روز از هم رنگ شود تا هم پوشش و هم کیفیت مناسب بدست آید.
سوالی که مطرح میشود که چرا باید یکروز صبر کنیم تا لایه بعدی را اعمال کنیم ؟
غالبا در دمای بالای 20 درجه سانتیگراد سطح رنگ آمیزی شده به سرعت و در زمان کمتر از 15 دقیقه خشک میشود و به دست نمیچسبد. بسیاری از استاد کاران نقاش لایه بعدی رنگ را بلافاصله اجرا میکنند و در بسیاری موارد هم در ظاهر مشکلی پیش نمی آید ولی چرا کارخانجات تولید کننده رنگ در کاتالوگ محصولات زمان اجرای لایه بعدی رنگ را حداقل 12 ساعت عنوان می کنند ؟
رنگ یک ترکیب شیمیایی است. و در شرایط مختلف اجرا ممکن است رفتارهای متفاوتی را بروز دهد. مثلا در صورتیکه سطحی که در حال رنگ آمیزی است جاذب آب نباشد و ما بلافاصله لایه بعدی رنگ را اجرا کنیم ممکن است به دلیل خشک شدن سریعتر لایه جدید تر و عدم خشک شدن لایه زیرین ، سطح رنگ چروک خورده و یا پوسته شود. ممکن است لایه بعدی با لایه زیرین که خشک نشده واکنش شیمیایی انجام داده و در نهایت خواص مورد نظر ما ( بالخصوص در پرایمر ) حاصل نشود. بنابراین چون در زمان اجرا با عوامل مختلفی روبرو هستیم. بهتر است حداقل یک روز بین لایه های رنگ فاصله بگذاریم تا از خشک شدن رنگ مطمئن شویم. هرچند زمان واقعی خشک شدن کامل و عمقی رنگ غالبا بالای یک هفته می باشد که در مورد این مبحث مشکل ساز نمی باشد.
در تصاویر زیر به شکل عملی آموزش اجرای رنگ را مشاهده می فرمایید:
آموزش اجرای رنگ